St.Hans treff på Fauske, 21-23/6

St.Hans treff på Fauske, 21-23/6

Publisert av Christian Moe den 15.06.24.

Avd Nord inviterer til St.Hans treff på Fauske, 21-23/6 Fauske Camping

Vi møtes i grillbua på campingen, rett ved resepsjonen i løpet av fredag, der tenner vi opp fra kl 18 og avslutter i de småtimer.

Det må avtales med campingen (75648401) for hytte leie eller campingplass, men opplys om tilhørighet til klubben. Taktelt står som bobil. Alle tar med egen mat og drikke, vi griller i grillbua på campingen lørdag etter utflukt/tur.

Tur fra campingen på lørdag blir til en plass som har drevet 470 000 tonn kobber, 282 tonn sølv og 215 tonn sink ut av fjellet fra ca 1887 og til 1991 og var i begynnelsen av 1900 nest største industribedriften med ca 1750 ansatte i Norge. I driftsperioden er det hentet ut ca 6 millioner tonn metall og svovel - vi prøver å organisere en runde på museum (kun 20 plasser på togturen inn i gruva: turen tar ca 1,5til 2 timer, hvor vi vil være inne i gruva ca 1 time. Temperaturen i gruva ligger på 5 til 8 + så det er lurt med litt varme klær fritidstøy som tåler å bli skitten). Geologer antar at forekomsten er dannet ved undersjøiske hydrotermale skorsteiner på havbunnen (også kalt «Black smokers») i et forkastningskontrollert basseng, slike som nå finnes på den midt-atlantiske havrygg og øst-stillehavsryggen. Eller på den litt mindre kjente Mohn-ryggen ved «Lokeslottet» vest for Bjørnøya på over 2000m dybde. Plassen vi skal til ligger nå ca 140 m over havnivå, og stedsnavnet kan bety «Solens øye» oversatt fra Pite-Samisk. Rundt St. Hans blomstrer «kopparblomsten» (fjelltjæreblom), fjellsolblom, lapprose og to varianter myrklegg i dette området som har litt spesielle men gunstige vilkår for planter.  (kilde: Wikipedia.org)

Start fra campingen lørdag ca kl 12 og sørover langs E6 mot Rognan. Det kan bli alternativ tur i området for de som ikke vil i museum eller gruve, men den forventes kort pga snøfonner. Sannsynligvis ikke så langt som bildet viser at vi kom tidligere.

 

Vennlig hilsen «SØRINGAN» i avdeligen